Laajasalojuoksun tarina,

Laajasalojuoksulla on pitkät perinteet. Muisteloiden mukaan ensimmäinen Laajasalojuoksu, silloin nimellä Laajasalon Ympäri Hölkkä, juostiin lokakuussa 1981.

Pehmosanomat 1985

 

Voima Kunniapuheenjohtajat Yrjö Ronimus ja Rauno “Rauski” Pajunen (1985)

Tapahtuman puuhamiehenä toimi edesmennyt Rauno Pajunen ja tapahtuman järjestämiseen osallistui Laajasalon Voima, Laajasalon työväen reippailijat ja Laajasalon Palloseura. Vuodesta 81 eteenpäin juoksua järjestettiin aina lokakuun toisena lauantaina vuoteen 1994 asti, jolloin tapahtuma päätettiin jättää tauolle. Juoksumatka Laajasalon Ympäri Hölkässä oli 20 kilometriä ja reitti seurasi Laajasalon rantoja niin tarkasti kuin se oli mahdollista. Lasten juoksu kiersi Aittasaaren, jonka pienemmät kiersivät kerran, isommat useammin. Järjestäjät tekivät alusta alkaen päätöksen, että muista juoksusta poiketen Laajasalojuoksussa ei jaettu rahapalkintoja, vaan jokainen osallistuja sai mitalin.

Laajasalojuoksu, kuten kaikki hyvä yleensäkin, heräsi uudelleen henkiin. Laajasalossa juuret omaava personal trainer Mimi Cajander järjesti juoksutapahtuman uudelleen ensimmäisen kerran syksyllä 2016. Nykyiset järjestäjät olivat kaikki mukana juoksemassa hienoa lenkkiä Laajasalon ympäri, yksi tosissaan vauhtia pitäen, toinen pyörällä polkevan pojan kanssa juoksusta nauttien. Tapahtumalla oli selvästi tilausta Laajasalon yhteisenä tapahtumana. Juoksu järjestettiin myös vuonna 2017 Mimin toimesta, mutta sen jälkeen juoksu oli tauolla 2018. Osallistujia vuosina 2016 ja 2017 oli noin 200.

Eräällä Laajasalon Pirkan Kiertäjien yhteisellä lenkillä tuli nykyisille järjestäjillä puhetta Laajasalojuoksusta. Kaikki mukana olleet olivat sitä mieltä, että juoksu pitäisi vuoden tauon jälkeen palauttaa Laajasaloon. Nyt puheet ovat muuttuneet teoksi ja kevään aikana laaditut suunnitelmat ovat saaneet lopullisen muotonsa. Reitti on suunniteltu, luvat haettu, mainosvideot kuvattu, www-sivusto saatu auki ja ilmoittautuminen ja ajanotto saatu varmistettua.

Laajasalojuoksu – kyläjuoksu pieteetillä -, kuten suunnittelutilaisuuksissa olemme visioineet, on tullut jäädäkseen. Kyläjuoksu on kyläläisten, eli meidän saarelaisten oma tapahtuma, missä jokaisella on mahdollisuus, yhdessä tuttujen ja tuntemattomien kanssa, nauttia Laajasalon mahtavista maisemista ja paikoista – juosten tai sauvakävellen. Kyläjuoksuun kuuluu myös ”kylän” yhteinen tekeminen. Siksi Laajasalojuoksua järjestävät laajasalolaiset. Juoksua tukevat laajasalolaiset yritykset ja juoksutapahtuman lähtö- ja maalialueella huollosta vastaa Laajasalon palloseura. Palloseuran kautta tapahtumalle on myös saatu vapaaehtoisia.

Laajasalojuoksun ideana on saada kyläläiset osallistumaan yhteiseen tapahtumaan. Saarelaisilta saarelaisille tai kyläläisiltä kyläläisille on tapahtuman itseisarvo. Kerrotun mukaan vanha Laajasalojuoksu oli juuri tällainen tapahtuma. Yhden tai muutaman harrastusmielessä kestävyysurheilua harrastaneen yhteinen ponnistus, mistä saivat nauttia kaikkia tapahtumaan osallistuvat, niin juoksijoina kuin kannustajina.

Laajasalon Pirkan Kiertäjät ry vastaa suurelta osin tapahtuman järjestämisestä tänä vuonna. Pirkan Kiertäjät on perustamiskirjansa mukaan hyvinvointia tuottava yhdistys, missä hyvinvointi saadaan pääasiassa urheilun kautta, yhdessä toimien. Yhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistys ei tuota voittoa, joten mahdolliset tulot yhdistys käyttää tulevien juoksujen järjestämiseen. Myös Mimi on edelleen mukana. Jos Rauno on tapahtuman Grand Old Man – on Mimi tapahtuman Grand Old Lady. Puuhanainen, jota ilman tapahtumaa ei enää olisi.

LAAJASALOJUOKSU

Vuodesta 1981 järjestetty Laajasalojuoksu on täällä taas – jäädäkseen. Kyläjuoksu – pieteetillä – tarjoaa 8 ja 15 kilometrin juoksun kauniissa laajasalon maisemissa. Kyläjuoksussa jokaisella on mahdollisuus, yhdessä tuttujen ja tuntemattomien kanssa, nauttia mahtavista maisemista ja paikoista – juosten tai sauvakävellen. Laajasalojuoksun ideana on saada kyläläiset osallistumaan yhteiseen tapahtumaan.Saarelaisilta saarelaisille tai kyläläisiltä kyläläisille on tapahtuman itseisarvo, mitä ei voi
ohittaa.

YHTEYSTIEDOT

sähköposti: info@laajasalojuoksu.fi

Laajasalon Pirkan Kiertäjät ry. © 2021. Oikeudet pidätetään.